Битови ключарски услуги

Предлагаме абсолютно всички битови ключарски услуги – винаги може да разчитате на опита и професионализма на нашите майстори. Заповядайте в ключарския ни център в Дървеница (на бул. Кл. Охридски 25) или ни звъннете на тел. 0894 62 00 02, за да ви информираме не само за ключарските продукти, които предлагаме, но и при аварийни ключарски проблеми.

Ето основните услуги, които извършваме в ателието на SOS Locksmith в Дървеница:

Това е най-разпространената ключарска услуга, която ние, естествено, предлагаме. Имаме голямо разнообразие от най-различни заготовки за всички видове ключове – като се почне от най-стандартните и разпространени такива секретни или за интериорни врати и се стигне до редки модели, предназначени за високотехнологични брави и патрони. Тези заготовки внасяме от производителите им, което е още един плюс, освен тяхното качество – можем да си позволим да извършваме тази услуга на доста конкурентни цени. Работим и на няколко високотехнологични машини за изработване на дубликати, което в комбинация с опита на нашите майстори ключари, ни дава възможност да изработим наистина всички видове копия на ключове, за които се сетите. Освен дубликати на метални ключове, правим копия и на чипове, които осигуряват контрол на достъпа за жилищни кооперации, асансьори, офиси, големи учреждения и др.

През последните години всички производители на системи за сигурност и на заключващи механизми развиха до такава степен своята дейност и продукти, че в момента предлагаме изключително сигурни и високотехнологични брави и патрони, които се славят с това, че са практически непробиваеми. Винаги когато купувате нова брава или патрон и те имат карта към тях – пазете я на сигурно място! Евентуални копия на ключовете за тези механизми впоследствие може да бъдат изработени единствено при наличието на този документ. Това е с цел да се спре безогледното копиране, често с цел кражба.  Ако загубите тази карта има опасност да не може да ви бъди изваден дубликат.

Друго, което е хубаво да имате предвид, е, че е желателно дубликат да се направи по оригинала на ключа. Винаги при изработката на копие има някои леки разминавания, които не са фатални, но ако се репродуцират няколко пъти, това може да доведе до недобро функциониране на ключа. Така че винаги по възможност ни носете оригинала. Също така в идеалния вариант ни донесете и патрона или касовата брава, за да проверим на място дали новият ключ ще функционира правилно.

Нашите майстори ключари се гордеят с факта, че „няма нещо, което се заключва, което да не можем да отключим”. Изработваме дубликати на всички видове ключове: за къщи, жилища, апартаменти, офиси, за допълнителни брави, патрони, касови брави, за пощенски кутии, катинари, стъклени витрини, вътрешни врати, за вериги за велосипеди и т.н. Най-разпространените ключове, на които ежедневно в ключарския ни център в Дървеница правим дубликати, са следните:

 • Най-разпространените секретни ключове, без значение дали са луксозни, високотехнологични или от ”стандартните”. Също така правим и цветни ключове, които са удачни както за подарък, така и че се отличават от другите например в една огромна връзка;
 • Ключове с ямки. Така се наричат тези сигурно ключове, които имат малки дупчици и се поставят хоризонтално в патрона.
 • Кръстати ключове;
 • Обикновени ключове – такива за врати на шкафчета, чекмеджета, интериорни врати и др.
 • Всички видове ключове, предназначени за касови врати.

В нашето ключарско ателие ще направим дубликат на всеки един ключ, който ви е необходим.  Може предварително да ни снимате ключа и да ни пратите изображението примерно по скайп или вайбър, ако той е на някакъв по-рядък модел или специална изработка. Същото важи и за случаите, в които имате разбита врата, повреден патрон или др. – добрата предварителна комуникация ще е полезна и на двете страни впоследствие.

В ключарския ни център в Дървеница извършваме качествен ремонт на абсолютно всички видове заключващи механизми – патрони, брави и др. Ако имате възможност, донесете ни повредения механизъм, за да извършим ремонта на място или ако това е безпредметно – да ви предложим нов такъв. Естествено, винаги може да разчитате, че на място при вас ще пристигне наш колега авариен ключар, който ще реши проблема или като поправи механизма или като направо на място го смени с качествен нов такъв.

Съвети за правилната поддръжка на механизмите за заключване

Основният ни съвет за правилната поддръжка на вашите брави, патрони, дръжки и др. е  в момента, в който те започват да заяждат, да не работят толкова добре както преди, да вземете необходимите мерки.  Отлагането на решението на такъв проблем няма да ги разреши от само себе си, но това впоследствие може да ви коства повече нерви, време и естествено, финанси. Ако спазвате някои наистина простички правила когато заключвате и отключвате, то ще удължите живота на вашите механизми. Тези правила касаят най-често патрона на секретната брава, като елемент, който се поврежда най-често.

 • Не насилвайте ключа когато отключвате или заключвате.Ако заяжда, по-добре е да го донесете в ключарското ни ателие – възможно е да е огънат и да сме в състояние да го поправим бързо. Ако продължите да употребявате дефектния ключ, той може да се счупи или да повреди други заключващи механизми.
 • Не поставяйте два ключа от двете страни на бравата. Това може да доведе до блокиране на механизма, което от своя страна до доведе до намесата на авариен ключар.
 • Не използвайте ключа за вратата вместо дръжка на брава, като го държите за горния край. Това увеличава натиска върху него, което може да го деформира или дори счупи. Ако външната страна на вратата е с топка – в моментите на влизане я натискайте заедно с последното превъртане на ключа, а ако няма топка – винаги ползвайте дръжките.
 • Не смазвайте заключващите механизми – бравата, патрона, с олио или грес, защото по тях залепват много парчета прах и мръсотия, което не е добре за ключалките. Правете това или със спрейове, предназначени за целта или с графит на прах, който впръскайте през ключалката.

Нашите майстори ключари имат дългогодишен опит в монтажа на всички видове механизми – от ключалки за и патрони за пощенски кутии и интериорни врати, та до сложни системи за корпоративна сигурност, удачни за използване при големи бизнесцентрове, молове, паник брави за предприятия и др. Може да ни се доверите за монтирането на видове отключващи и заключващи механизми, без тяхното предназначение и сложност да ни притесняват па някакъв начин.

Дългогодишната практика на нашите ключари в центъра в Дървеница е показала, че най-често монтаж е наложителен при:

 • Всички видове брави. Оставете на специалистите да извършат монтажа на вашата брава – без значение дали тя е касова или секретна. Много е важно бравата да бъде правилно монтирана, защото от нея зависи вашата сигурност и тази на близките ви. Извършваме монтаж и на брави, които не са закупени от нашия магазин – само гледайте при закупуването им от друго място да вземете правилния размер и вид. Допълнителните брави правят дома ви почти непревземаем, но монтажът им е много труден и трябва да сте наясно, че това трябва да се прави единствено от специалисти в бранша. Нашите майстори правят монтаж и брави за дограми, антипаник брави, за стъклени витрини, за ролетни щори и мн. др.
 • Патрони. Производителите на най-високотехнологичните патрони, които предлагаме – например магнитните на австрийската компания Evva, изискват монтажът да се извършва единствено от оторизирани ключари и сервизи, поради сложността и отговорността на тази дейност. Ще монтираме абсолютно всеки един патрон, независимо от вида му, цената и производителя. Единствено това би било невъзможно, ако например сте закупили такъв с неподходящ размер за вашата секретна брава. Затова ви съветваме преди да пристъпите към купуването на какъвто и да е механизъм за заключване да потърсите специалистите по телефона. С помощта на съвременните комуникационни средства и канали, може да ни пратите снимка на бравата, на която ще се монтира и т.н.
 • Врати. Това е най-важната част от всяко едно жилище, защото от нея зависи сигурността на вашите близки и имущество. За да функционира дълго време безпроблемно една врата е важно монтажът да бъде направен професионално. Ще извършим такъв дори на врата, която сте закупили извън нашия ключарски център. Монтираме всички видове врати, без да се притесняваме от техния вид и предназначение – дали е интериорна, входна, плъзгаща се, за сервизно помещение и др. Същото важи и за огромни врати на складови помещения, на бизнес сгради, офиси и др.
 • Допълнителни аксесоари. Те се монтират за по-голяма сигурност било то върху външната врата на жилището или балкона или върху прозорците. Върху патрона може да бъде монтирана т. нар. бронировка – метална капачка или конус от метал, която предпазва патрона от злонамерени действия. Друга слаба точка на всяка една врата, освен нейната брава, са пантите. Винаги съществува вероятност вратата да се измъкне от касата, ако пантите не са добре закрепени. За да се предотврати това съществуват шипове, които се монтират. Други аксесоари са резетата на входната врата, райберите за дограмата на балкона или терасата, както и шпионка,ако все още нямате такава. Извършваме монтаж и на прекодиращи комплекти (още наричани шифри) – това са определени части от касовата брава, които могат да се сменят с цел повишаване на сигурността и подобряване на функционалността им.
 • Каси и сейфове. Монтираме всички видове сейфове и каси за оръжие – някои се монтират в готови ниши, други се закачат за стената.
 • Всички видове интериорни елементи. Монтираме и дръжки за врати, за прозорци, за сервизни помещения, за ключалки на шкафчета, за всички врати и елементи от бита ни, които притежават каквито и да е било заключващи елементи и механизми.

Ето основните ситуации, при които може да разчитате на нашите майстори ключари и за демонтаж:

 • При преместване. Когато се нанасяте в нова квартира е задължително да смените патрона или/и бравата. Тогава може да се наложи да демонтирате старите заключващи механизми и да ги монтирате на новото място.
 • При развалени механизми. Често извършваме тази услуга – демонтираме развален или недобре механизъм, след което или го поправяме, в случаите, в които това е възможно или го заменяме с друг, чийто монтаж също така извършваме.

Произвеждаме масивни и стабилни входни врати. Това е най-важният елемент от всеки един дом, тя ви защитава от крадци, от нездрави любопитни погледи и шумоизолира и топлоизолира дома ви. Защото каквито и високотехнологични механизми за заключване да ползвате, ако те са монтирани на нестабилна и паянтова врата, от тях няма да има никакъв смисъл. Нашите майстори имат дългогодишен опит в своята кариера и са попадали на най-невероятни случаи на разбити, изтърбушени или направо измъкнати врати. Тези, които предлагаме ние, са здрави, масивни, но без това да е за сметка на техния външен вид. Заповядайте на място в ключарския ни център в Дървеница или ни потърсете на тел. 0894 62 00 02, за да ви информираме за всички видове врати, които предлагаме, за техните характеристики, начини на плащане, доставка и т.н.

Ето няколко най-основни съвета, когато избирате входна врата, които ви съветваме да спазвате:

 • Да е метална.Металът е по-здрав от PVC-то и дървото, и е по-издръжлив материал. Той не се нуждае от поддръжка като лакиране, пребоядисване, почистване на участъци, които са изгнили и др. Металните врати, които предлагаме, са обработени предварително със специални лакове, които ги предпазват от корозия и механични повреди. За тези от вас, които имате предпочитания към топлотата и мекотата, които се излъчват от дървесината, също имаме решение. Предлагаме дървени покрития с разнообразие от цветове, които не само са красиви, но и повишават допълнително нивата на шумо и топлоизолацията в дома ви.
 • Да е дебела и масивна. Така ще е невъзможно тя да бъде пробита или изкъртена. Тези ѝ качества допълнително спомагат да нейните по-добри шумоизолация и топлоизолация.

Допълнително при избора на врата, трябва да обърнете изключително внимание на механизмите за заключване. За да е надеждна и да защитава вашия дом, тя трябва да е оборудвана със стабилни секретни патрон и брава, без това задължително да означава, че са най-скъпите.

 • Надежден секретен механизъм за заключване. За разлика от касовите брави, които отдавна не са надеждни и сигурни, секретните патрони и брава могат да са много надеждни. Допълнителен плюс на секретните патрони и брави е, че се продават със специална карта и дубликат на загубен ключ може да се направи само като я предоставите на оторизиран ключарски център. Комбинациите от секретни брава и патрон, които можем да ви предложим са много, затова най-добре да се свържете с нас по телефона или заповядайте на място, за да уточним конкретните ви нужди и бюджет.
 • Допълнителна брава. Това е нескъп допълнителен елемент за защита и заключване. Наличието на такава в комбинация със секретна и патрон ще разшири вашите възможности при избора на отделните компоненти, както и ще повиши в пъти комфорта ви. За тази брава важи същото, както при секретната – копие на ключа би могло да се направи единствено в оторизиран сервиз.

Бихме могли да монтираме и допълнителни елементи, като имате предвид, че някои от вратите, които предлагаме, се продават с вградени такива.

 • Бронировка. Това представлява капачка от метал, която покрива плътно патрона и го предпазва от счупване, пробиване, измъкване и др. насилствени действия.
 • Шпионка. Задължителен атрибут в днешни дни, особено ако имате деца. Може би мнозина от Вас знаят, че често престъпниците звънят по вратите преди обирите под предлог, че са търговци или представители на фондации. В нашия магазин продаваме и съвременни дигитални шпионки, които ви предоставят възможност да снимате всеки, които ви е търсил дори във ваше отсъствие.
 • Стоманени шипове. Колкото и да е стабилна една метална врата, тя има две основни слаби места. Първото е заключващият механизъм, вторият са пантите. Първият проблем ще елиминирате като се снабдите със стабилни секретни заключващи механизми и допълнителна брава и бронировка, за втория ви препоръчваме стоманени шипове, които да се монтират към пантите, което пречи на евентуални опити тя да се измъкне от тях.

Отсега имайте предвид, че монтажът на вратата и прилежащите механизми за заключване е от изключително значение – важно е да е направен професионално от хора с опит и умения, иначе тя няма да функционира така, както трябва. Така че ако сте закупили врата от друго място, ние ще я монтираме.

Звъннете ни на телефон 0894 620 002, за да ви предоставим изчерпателна информация относно избраната от вас врата и да изготвим оферта. 14 работни дни след това ние ще извършим монтажа.

Има ситуации, в които е наложително да смените ключовете си или да обучите напълно нови, но невинаги е наложително заедно с това да сменяте и заключващите механизми – секретна брава или патрон. В такава ситуация се извършва преподреждане на патрона – механизмите вътре се нареждат по нов, уникален начин и така все едно вече притежавате напълно нови. Впоследствие по вече прекодирания патрон ще си извадите дубликати на ключа.

Прекодирането на секретна брава и патрон е услуга, която също предлагаме в нашия ключарски център. Кои обаче са случаите, в които се налага да направим това:

 • При кражба на ключа. Тогава е повече от задължително да подмените механизма, особено ако заедно с ключа са откраднати и документите ви. Личната ви карта би могла да насочи крадците към адреса ви – в такава ситуация ни звъннете веднага и наш ключар ще прекодира заключващата система. Той ще пренареди наново елементите вътре, което ще елиминира откраднатия ключ. После ще изработим и нови ключове по вече новата система за заключване.
 • При загуба на ключа. Сходна ситуация с горната. Не можете да бъдете сигурни, че този ключ няма да влезе в употреба от някой, който го намери и знае (или разбере) къде живеете. Сощото важи и когато член на вашето семейство загуби ключа си.
 • При купуване на купувате апартамент или влизане във владение. Това също са случаи, в които ви трябват нови ключове. В момента, в който получите ключовете за апартамента или сменете вашия патрон или брава, може само да ги прекодирате. При някои ситуации, които изискват да проникнете със сила във владение на ваш имот, апартамент и др. задължително трябва да прекодирате заварените заключващи механизми.
 • Когато давате апартамент под наем. Тогава или сменяте патрона след всеки наемател или прекодирате настоящия. Така ще предадете на новите наематели нови ключове. Сходна е ситуацията когато сте наемател. Може да изискате това от собственика или ако той не се съгласява по определени причини, може да го направите самите вие, защото ще е по-евтин вариант от смяната на патрона, особено, ако е скъп.
 • Когато искате да лишите някого от ключ. Причините, поради които бихте искали да забраните достъпа на някого, може да са много: при развод, смяна на детегледачка, фирмата, която обслужва апартамента ви и мн. др.

Напомняме, че за да извършим това прекодиране трябва освен документ за самоличност, и да ни докажете, че вие сте собственикът на апартамента.

Плюсовете при прекодирането на секретна брава са:

 • Става бързо, ако трябва спешно да реагирате при откраднати или загубени ключове;
 • По-ниската цена в сравнение с това да закупувате нови механизми;
 • Изключително удачен вариант за приложение там, където трябва честа смяна на патрона – най-вече при даване на помещения или апартаменти под наем.

Имайте предвид, че прекодирането не поправя дефектен или развален механизъм, то само елиминира старите ключове. Ако вашият патрон е за смяна, по-добре направо вземете нов с нови ключове, вместо първо да го прекодирате и скоро след това да трябва отново да купувате нов.

Счупването на ключа в ключалката е крайно неприятна ситуация. Ако това обаче се случи ви съветваме да не прибързвате и да не взимате нещата в свои ръце, освен ако нямате необходимия опит и инструменти. Така съществува опасността да навредите на заключващите механизми и впоследствие да трябва да сменяте патрона или бравата. Съветът ни е в такива ситуации, ако парчето не се вижда хубаво извън ключалката, да ползвате услугите на аварийни ключари.  Звъннете ни и авариен майстор ще бъде на посочения от вас адрес до ½ час.

Богата практика на ключарите ни е е показала, че най-честите причини за счупване на ключа, могат да бъдат групирани в няколко основни категории:

 • По естествени причини. Подобно на другите механизми и ключът с течение на времето се износва, захабява или пък може да се изкриви. В механизмите за заключване навлизат прах, влага, вътре се появява ръжда – всичко това пречи на правилното функциониране на патрона или бравата. Понякога, за да компенсираме недобрата работа на тези механизми, ние влагаме повече сила и натиск. Това неминуемо може да доведе до счупване. Съветът ни е когато усетите, че бравата и патронът вече не функционират така добре както преди, да вземете мерки.
 • При неправилна употреба или външна намеса. Понякога отлагаме важните решения и затова отключваме и заключваме с вече дефектен ключ, и така той може да се счупи. Има и други ситуации, когато в изблик на гняв или пък на разсеяност го превъртим повече пътни в ключалката и така той се счупи от неправомерния натиск.

Ето няколко основни съвета, ако счупите ключа си и парче остане в ключалката. Може да пробвате това, ако сте вътрешната страна на вратата и притежавате необходимите инструменти. Внимавайте все пак да не нанесете повече вреда, отколкото полза – ако не сте сигурни в себе си потърсете ни и наш авариен ключар ще се справи бързо с проблема.

 • Ако виждате парчето, опитайте да го измъкнете с клещи. Може и да пробвате да го приплъзнете с помощта на тънка пинсета или подобен инструмент.
 • Ако парчето е заседнало здраво, може да ползвате масло, за да го размърдате. Ако вътре е останало много малко парче, опитайте да пъхнете отново остатъка от здравия ключ и внимателно да измъкнете целия.

^