Преработване на заключващите системи

Ние имаме склонността да харчим за всичко – за скъпи коли, дрехи, бяло и черно оборудване, образование, екскурзии, скъпи и евтини квартални кръчми и т.н. Освен това имаме склонност да отлагаме важните решения, които засягат нашето бъдеще и често сигурността, защото, виждате ли „това няма да стане с мен”. Домовете ни са пълни с мебели и скъпо оборудване за десетки хиляди лева, а входната врата е с китайски патрон, който може да се разбие за секунди. Ние допускаме грешката да мислим в посока как да направим дома си по-луксозен, но не и по-сигурен.

Не отлагайте важното решение за сигурността на вашия дом, семейство и имущество. Ако заключването ви е касово (не разполагате с патрон, в който вмъквате ключът и който изпълнява самото превъртване и заключване), помислете за промяна на заключването – да смените остарялата и несигурна касова система с по-модерна и сигурна система за защита.

Това е и една от най-основните и сложни услуги, които предлагаме в нашия център в Дървеница –ремонт на вашата заключваща система. Не отлагайте това решение, ако искате да сте сигурни, че вашият дом е добре защитен!

Недостатъците на касовото заключване

Касовата брава не се нуждае от патрон (както са секретните брави) за задвижване на механизма, а това се изпълнява самостоятелно. В продължение на много години това е най-предпочитаният вариант в България, защото по принцип тези касови брави са известни с това, че са много здрави и крайната цена на една стабилна такава е малко по-малка от комбинацията от здрави секретна брава и патрон.

Основният проблем с касовата брава обаче е, че ако сте оборудвани с нея, можете да сте сигурни, че вашият дом ще бъде по-податлив на опити за проникване от крадците. Те отдавна са намерили начини да преодолеят тези системи, които на пръв поглед изглеждат стабилни и много здрави. Дори и най-опитният от тях е в състояние да проникне зад вратата, оборудвана с такова заключване за няколко минути. Разбира се, производителите на такива системи за заключване не стоят със сгънати ръце и постоянно се опитват да ги подобряват, но тяхната дейност е ограничена от факта, че всъщност развиват само един механизъм (касовата брава), който отдавна се оказал компрометиран, докато при секретните механизми те полагат усилия да подобрят патрона и защитата му (бронята) и т.н.

Друг голям недостатък, който често пропускаме, е, че ключовете за въпросните ключалки могат да бъдат направени във всяко квартално ключарско ателие. Те нямат защита или документи (паспорт или лична карта), които съдържат информация за собственика и патрона, и позволяват копирането само от оригинала, когато е предоставен този документ. Въпреки това, за всички тези недостатъци и проблеми, има решение и то не е сложно – да се оборудвате със стабилна секретна заключваща система. С две думи – да преминете от касово към секретно заключване.

Предимства на секретното заключване

Секретната брава не може да съществува сама, тя винаги върви с патрон, което значително разширява вашия избор. Патронът е този, който извършва заключване и заключване на ключалката чрез завъртане на специалния секретен ключ. Това е една от причините, поради които този заключващ механизъм е много по-надежден от касовия – производителите на системи за сигурност постоянно инвестират в разработването и защитата на секретните механизми за заключване.

Съществуват най-модерните видове патрони, налични на пазара, като тези на австрийската фирма EVVA, които не може да бъде издърпани, счупени и преодолени. Други на финландската фирма Assa Abloy нямат механични части  в структурата си, което ги прави изключително надеждни не само срещу взлом, но и срещу неблагоприятни метеорологични условия. Има и такива, които ще се счупят по ширина (така наречената технология „Червена линия”) от Mauer, ако се опитате да ги измъкнете от бравата или да третирате по какъвто и да е грешен начин. Това ще блокира механизма, но собственикът ще може да го отвори със собствен ключ. Производителите на секретни механизми – ключалки и патрони инвестират непрекъснато в подобряването им, имат специални защити, използват магнити и всякакви високи технологии, а при касовите брави подобренията са изключително ограничени и отдавна изчерпани с течение на времето.

Един от аргументите срещу използването на секретни брава и патрон е, че тази комбинация ще струва повече от касовата. В допълнение към факта, че често „евтиното излиза скъпо”, един несъмнен аргумент против това убеждение е, че докато при секретното заключване можем да заменим или сменим само патрона или бравата, то при касовата брава ще се наложи да сменим цялата.

Нека не подценяваме и възможностите, които не осигуряват секретната заключваща система за допълнителна защита. Бронята е капачка, изработена от здрав метал, която предпазва патрона от разкъсване, изкривяване и усукване. Има високотехнологични такива, които са с вградена допълнителна ключалка или такива, които биха предизвикали тревога, ако се опитате да ги докоснете или заключващия механизъм въобще.

Досега е ясно, че касовата брава е морално остаряла и ненадеждна за сметка на секретната. Но как да сменим старата, ако имаме такъв?

Промяна на заключващата система

След като сте се уверили, че това е най-сигурният вариант, инвестирайте малко финанси във вашата сигурност. На място ще пристигне наш консултант, който ще направи необходимите измервания на вашата врата и на мястото, където ще бъде инсталирана ключалката. Той ще отговори на всичките ви въпроси по изчерпателен начин и ще предложи опции, съобразени с вашите изисквания и бюджет. Комбинациите са много – ще ви предоставим оптималното решение за секретна ключалка, патрон и защита за него (броня). След това ще ни трябват няколко часа (понякога по-малко, в зависимост от вратата, местоположението, механизмите, които сте избрали и т.н.), за да променим заключващата система. Монтажът е от съществено значение за правилната и дългосрочна работа на всяка система за заключване, така че е много важно да се доверите на професионалистите в центъра ни в Дървеница. Ще направим тази операция в най-удобно време, вкл. и през уикенда или по празник. Трябва само да имате предвид, че това ще бъде придружено от много шум, характерен за всички ремонти.

За да постигнете максимална защита за вашия дом, ви препоръчваме да инсталирате допълнителна заключваща брава. Продуктите полската компания Gerda са известни като абсолютно непробиваеми. Така че на един път момент можете да си гарантирате вашата сигурност за десетилетия напред.

Тук е мястото да добавим, че за да извършите тази подмяна и за всички други дейности, свързани с ремонт на заключваща система, ще трябва да ни предоставите лична карта, но също и документ, удостоверяващ, че вие сте собственик на жилището където се извършва ремонта.

В магазин SOS Locksmith в Дървеница предлагаме разнообразни заключващи системи. Можем да ви посъветваме по телефона за най-подходящата комбинация от патрон, брава, за да заместим вече остарелия заключващ механизъм. В рамките на бюджета ви можем да ви предложим оптимален вариант, който винаги ще ще бъде по-надежден от секретната брава.


^